Fender Stratocaster -64

Den här stratan är drömmen som alla har, att någon kommer och talar om att han/hon har en gammal strata står i garderoben och jag var nära att be killen som kom att gå. Följande hände en lördagsmorgon för några år sen.
Jag öppnade affären en lördagsmorgon i maj, hade bestämt träff med Stolpe, en gammal kund som har flyttat till Spanien. Lördagar brukar vara väldigt lugna och eftersom jag var där och öppnade en timme tidigare så såg jag fram emot att prata med Stolpe som jag inte träffat på några år. Stolpe kom, kaffet var klart och wienerbröden låg på bordet. Just när jag tagit första tuggan så plingade det i dörrklockan, där står en kille som undrade om jag kunde åka med honom till auktionsverket och titta på en strata som han skulle lägga bud på, han ville veta vad den var värd. Jag förklarade att jag hade en affär som jag precis hade öppnat och att jag just skulle fika med min kompis. Men du har ju mobiltelefon ser jag, ring mej från auktionsverket och tala om vad gitarren har för serienummer så kan jag säga vad den är värd.

Under tiden så hade en kille till kommit in i butiken.
-Jaha kan jag hjälpa dig?
-Ja jag undrar vad en Fender vibrolux förstärkare kan vara värd.
Hjälp inte en till tänkte jag, kaffet kallnade och wienerbrödet blev hårt, varför lät jag dörren stå öppen för jag skulle ju inte öppna förren om en timme.
Men jag bet ihop, sa att skall man bli av med den fort 4900:-.
Jaha sen var det en Fender stratocaster med serienummer L49421 jag tror att det är en -64 den har stått i en garderob sen dess, ja den är nästan inte spelad.
Nu gick kaffet, wienerbröden och Stolpe bort.
-Ja det är svårt att säga man vill ju helst se den och att det verkligen är så att den inte är använd, har du sett den själv?
-Jo då, det är min gitarr jag köpte den hösten -64 tror jag, alla skulle ju ha en sådan då men det blev ju inget av med det. Jag spelade på den lite grann sen gick en sträng av, jag bytte sträng och ställde in den i garderoben och glömde bort den, tills för några veckor sedan när jag såg en annons att en kille ville köpa en gammal strata. Så jag hämtade upp den från Göteborg.
Men killen som kom och tittade på den, sa att plektrumskyddet måste vara utbytt. Men jag har inte gjort nånting med gitarren.
Jag tog killens adress och åkte samma kväll hem till honom, jag fick hjärtklappning när han kom med caset. jag har väl sett hur många strata case som helst under mina 23 år i branchen men aldrig ett nytt "etuifabriken i Järna case", och när jag öppnar caset och det ligger en splitter ny strata där, så var det som att man åkt i en tidsmaskin.

Gitarren är i nyskick så när som på tryckmärken i lacken under nedre hornet, cellulosalacken är ju mjuk och caset har stått upp i garderoben. Gitarren har org. strängar från fabriken så när som på E1an som är utbytt, kåpan till stall, org svajarm med plasthylsa som skydd för gängorna, instruktionsbok ser ut som om den vore tryckt igår, org. axelband, org. sladd och några hagström plektrum och som extra bonus papperspåsen till E-strängen som han satte på.
Han hade köpt gitarren på Hagströms i Göteborg hösten -64 sa han men han var inte hundra. Gitarren har vitt plektrumskydd och transition logo vilket gör att jag är osäker på om det är en -64 eller -65. Men jag tänker inte bli den första som skruvar sönder den här gitarren. För att hitta en oskruvad gitarr idag från den perioden är som att träffa en 31 årig fotomodel som är oskuld.

Nysse