GOOD CLEAN FUN

Beställ vår platta här

Good Clean Fun startade som husband, på Carlia hotell i Uddevalla sommaren -86 och fortsatte med det sommaren -87, fast då hette bandet Ja!Ja!Ja! Bildat av Nane Kvillsäter (gitarr & sång) som har spelat med allt från Emile Ford till Ulf Lundell. Dom andra var Staffan Öfverman (keyboard & sång), Göran Fritsson (keyboard), Anders Herrlin (Bas) och Micke "Syd" Andersson (trummor), dom sista tre från Gyllene Tider. Våren -88 var det dags att åter igen repa ihop Ja,Ja,Ja för en sommar i Uddevalla men Fritsson hoppade av. Micke "syd" ringde upp den enda ersättaren i världen, NYSSE NYSTRÖM.

Jag var först lite tveksam om jag skulle fixa det men Micke övertalade mig. Nane var inte så sugen på att jag skulle vara med, han hade hört så många Strix historier och trodde att jag slog sönder hotellrummet innan jag ens hade checkat in och fanns det rum så det räckte hela sommaren? Men det löste sej dom höll på att renovera och bygga till hotellet, så det fanns några rum som vi fick röja i.
Faktum är att jag hade lite svårt för Nane i början, han var lite avvaktande mot mej. Men tredje helgen lossnade det jag ringde ner Nane till mitt rum på lördagskvällen några timmar innan gig, dukade fram en kvarting Zubrowka (Bisonvodka med ett halmstrå i) och Passionsfrukt, sen var vi oskiljbara till sommaren -96. Så fort jag blev erbjuden något jobb kollade jag om Nane kunde vara med, om jag var med i något band och någon hoppade av så tog jag med Nane, jag till och med spelade bas en helg i Sälen bara för att Nane skulle kunna vara med.

Bilder från Ja,Ja,Jas avslutningsgig Carlia Hotel aug-88 Bild 1: Halv Nysse, Marie Fredrikson, Nane i kul mössa och Herlin Skymd. Bild 2: Herlin. Bild 3: Tjejerna i repan körade på en låt (Mighty girls with bombers) Bild 4: Nysse &Staffan

 

Beställ vår platta här

-89 splittrades bandet p.g.a. att medlemmarna fick jobb på annat håll. Staffan & Anders med Roxette, Micke med Johan Kinde och Niklas Strömstedt, Nane med Tommy Nilsson och jag själv med Elisabeth Andreasson och tusen mil till med Uggla. Fast jag och Nane spelade med Nattsuddarna Svante Grundberg och Björn Walde när det passade in. När vi spelade i Uddevalla med Uggla i mitten av december bodde vi på Carlia, Nya Carlia. Lyxsviter med bubbelpool på rummet, relaxavdelning med ångbastu och vanlig bastu, nytt disco insprängt i berget "Rockbar" hette det. Efter giget i Uddevalla sporthall var det fest på discotek Rockbar vi fick ett eget inglasat bås att sitta i. Det var ett av dom häftigare ställen jag hade sett och jag var inte sen att tacka ja när Peter Holmstedt (hotellägaren) frågade om jag var intresserad av att sätta ihop ett husband till sommaren -90.

Jag frågade Nane om han var sugen, det var han men dom övriga i Ja,Ja,Ja var uppbokade på annat håll så det blev en ny konstellation. Jag och Nane gitarr & sång, Staffan "Birken" Birkenfalk keyboard & sång och Benna Sörman trummor & sång, båda två från Uggla bandet och Strix Q. Vem fan vill se fyra gamla gubbar sa Benna, kan vi inte fixa ett par snygga brudar! Eftersom basist saknades så letades en kvinnlig sådan upp, Jenny Wik-ström som spelat med Marie Bergman i flera år och för tillfället var basist i hård rock gruppen Baltimore, henne stal jag framför ögonen på gruppens sångare Björn Lodin på bandets release party. Vi fixar en sångerska också sa Birken, så breddar vi låtmaterialet med 50%. Karin Risberg raggades upp. Hon var med i melodi-festivalen 85 och senare blev hon stjärna en kortare tid i Frankrike. Jag frågade om dom båda ville åka till Uddevalla 18 gånger tur och retur. Det ville dom.

 

Jag och Nane åkte till Uddevalla och gjorde upp med Peter om sommaren. Peter lovade att vi skulle få enkelrum och två sviter varje helg om inte sviterna var upptagna. Nu var det så bra att sviterna var så dyra att ingen bodde där och vid några tillfällen var det så fullt på hotelet så vi fick varsin svit.

Beställ vår platta här

Sommaren i city, nittonhundra nitti, kommer du ihåg den? Jättehit med en tjejgrupp som hette Troll tror jag (det var Jonas Warnebring sångare i Råg I Ryggen som skrev den). Och det kan jag säga att det gör jag, i alla fall Uddevalla city. Det var så jävla ball den sommaren, man växte ihop och blev ett med personalen och hela stan. Vi åkte ner på fredag förmiddag och kom fram lagom till lunch som vi åt i Trädgården, en restaurang som låg på baksidan av hotellet i kuperad bergsmiljö med ute grill och bar i grönskan. Tog en tur ner på stan och efter några veckor så hejade man på halva ortsbefolkningen. En del gånger åkte vi redan på torsdagkväll och då kunde man äta frukost nere i Trädgården. Jag och Nane körde trubadur om det var fint väder vid nio tiden på kvällen och sedan gigade vi vid midnatt på discot. När man ligger still en hel sommar på samma ställe så kan man bygga upp en grej och det gjorde vi det kom mer och mer folk hela sommaren, utom en svacka mitt i juli då det var lite folk i hela stan. Avslutningen sista helgen i augusti var det över 800 personer på Rockbar. Tyvärr så hade det kalkylerats fel av dessa kostymbärande fastighetsfjantar när hotellet hade byggts om (väldigt vanligt under det glada -80 talet) så hotell Carlia försattes i konkurs bara någon vecka efter att vi avslutat.
Men jag kommer alltid att minnas den sommaren som en av dom roligaste spel somrar och om någon läser det här som jobbade på Carlia den sommaren skicka ett
E-mail till mej.

När sommaren var slut så sa Nane: -Fan Nysse, ingen splittring i höst, vi fixar lite jobb hemma och så gör vi en julsingel till jul på Kitchen music (Mitt egna låtsas skivbolag)! I november tog vi ner en mobil studio till min affären och installerade oss i köket och spelade in en julsingel med bjällror och trianglar.
Singeln sålde 658 ex i Uddevalla och 3 ex i Stockholm, så vi tyckte att det var bäst att bredda sig och ta spelningar utanför Uddevalla. Vi turnerade i hela landet. Men ett problem hade uppdagats, båda tjejerna hade blivit på smällen efter sommaren i city, 1990 (Uddevalla city), gudskelov med deras pojkvänner, så bandet tog semester i ett och ett halvt år.

Januari 1993 Bytte vi så namn på bandet till vad vi heter idag, Good Clean Fun (Amerikanskt uttryck för att gå ut och ge benet och hitta den rätta) och drog på turné. Vi spelade på klubbar och discon i hela landet under våren och sommaren. Tjejerna blev på smällen igen och blev ersatta av Mia Kempff (Chattanoga) som både spelade bas och sjöng. Vilket lyft, Mia hade den där powern som behövdes för att ta bandet vidare. Vi gjorde en platta med namnet "Songs for the new age hippies" ett collage av låtar som man vuxit upp med och lärt sej spela efter. "Keep playing that rocking roll" från Edgar Winters första White Trash platta, en låt som dånade ur högtalarna hemma i början av sjuttiotalet. "Life in the fast lane" Eagles, ett riff som tog åtskilliga år innan jag lärde mej. "Evil Ways" Santana, den lirade jag med mitt första band jag hade, redan 1973. David Lindleys version av "Mercury Blues", Jag träffade Lindley -84 och han lärde mej några vad han kallar själv sina special secrets, vad det gäller att spela slide. Mercury Blues var den första låt jag lärde mej att spela slide och sjunga lead, jag hade ju bara körat förrut. Det var dessutom den första låten som jag spelade och sjöng med Ja,Ja,Ja sommaren -88. Birken sjunger "Hard to handel" han lyssnade bara på soul och var discjokey på 70-talet. "Good Clean Fun" öppningsspåret från Allman Brothers comeback platta som vi tagit vårt namn ifrån. Framför allt trodde vi att vi hade en singel som radion skulle spela hela sommaren "Games People Play" en låt som legat nästan orörd sedan början av sjuttiotalet. Veckan efter att vi spelat in den släppte Inner Circle sin vidriga reaggie version av låten och fick en jättehit bara i Sverige, då var jag knäckt, maken till oflyt får man leta efter. Men vi fick i alla fall ett par bra recensioner. Måns Ivarsson skrev att världen vore ett bättre place om fler hade hört "Rocky mountain way". Två getingar, två bättre än Inner Circle.

Du kan beställa plattan här: Good Clean Fun "Songs for the New age hippies" 99:- kostar den och vi har ca 400 plattor kvar.

Tyvärr hoppade Nane av sommaren -96 och bandet har väl halvsovit till och från sedan dess. Vi repade in Dante från Strix och gjorde några gig med honom, men han fick ett vikariat med ett dansband och tackade ja precis när vi fått in en vecka på Country club i Åre sista veckan i mars. Så vi åkte dit och skickade en låtlista till Johan Walin f.d. Stockholmsgitarrist (han hade ett band med Dante, tidigt sjuttiotal som hette Uppåt väggarna), han sa att det var okey men krävde att vi skulle spela Grand Funks hit "We´re an American band. Det blev succé vi drog fullt varenda kväll och jag tyckte för första gången sen Nane hoppade av att det var kul att lira igen. Vi körde ett nytt koncept inte en ballad och avslaget på varje låt skulle vara ettan på nästa låt, varför skall man prata mellan låtarna för och folk slipper ju applådera. Dessutom hade vi kostym på oss allihop så folk undrade nog första kvällen vad det skulle bli när det gick upp en samling gubbar på scen och en tjej i långklänning. En kanonvecka förutom att jag smällde i 110km/tim. med en ren, jag har sett en ren flyga. Det gick bra förutom att hela fronten gick sönder på bilen, men jag och Jörgen (Mias man) byggde en ny front på en mack med tejp, buntband och ståltråd.
Johan ringde redan första dagen vi var hemma och sa att dom ville att vi skulle komma upp igen till avslutningen sista helgen i april, det gjorde vi.
Första kvällen var det kö innan dom öppnade och Bygget fick stänga det var inte en människa där. Det blev en succé vecka till i Åre med det bästa vädret på hela säsongen, jam på Johans blueskväll på källaren, tandemhopp med fallskärm, Jag bangade, men båda mina ungar kastade sej ut. Vi gjorde ett par gig till med Johan på våren, men vi har sedan spelat på fyra.

Bilder från Country club: Bild 1: Jag, Mia och Johan. Bild 2: Birken in action. Bild 3: Birken, Johan och Jag (Johan har snott en cymbal och leker kines). Bild 4: "Highway star" Blackmores gitarrsolo i stämor. Yes!Yes!Yes!!!

Vi planerar att göra en ny platta i Februari med bara Rocklåtar i tunga versioner. Plattan går under arbetes namnet "Watch out dudes". Vi skall förmodligen upp till Åre i vår också och spela på Johans för hösten inköpta rock ställe Torvtaket där jag har bidragit med en del inredning i form av bland annat en sex meter lång och två meter bred bardisk i form av en Gibson Flying vee elgitarr och ett genomskinligt Ludwig trumset.

See ya there

Nysse

Gös