Här är några råd & tips till dej som har vad jag kallar en riktig akustisk gitarr, det vill säga en gitarr med solitt lock, eller helsolid gitarr solitt lock, sarg och botten. Dessa gitarrer är på sätt och vis levande, man kan ta död på dom om man inte sköter om dom, så se upp för följande:

Torka är gitarrens värsta fiende, om luftfuktigheten är under 40% mår din gitarr inte bra. Det första tecknet brukar vara att locket på gitarren ser randigt ut när man speglar det i direktljus och att banden på halsen sticker ut, speciellt på gitarrer med Ebenholtz-greppbräda. Det som händer är att träet i gitarren krymper när det torkar ut, och om man inte då ögonblickligen lägger gitarren i etuiet så riskerar man att gitarren spricker. Det värsta är om ett Granlock spricker för det går nästan aldrig att reparera så att det inte syns, Rosewood, Ebenholtz och Mahogny är lätare. Rekomenderad luft- fuktighet är 40 - 60%. Vintern är livsfarlig! Luftfuktigheten sjunker i takt med temperaturen, om man dessutom har öppen spis, kamin eller dylikt så är faran ännu större . En billig investering är en Hygrometer som mäter luftfuktigheten. Då kan du lätt se när det är dags för gitarren att flytta in i etuiet. Under 40% mår den bäst där, och då kan man ha en liten svamp eller dylikt som man fuktar en gång i veckannär det är minusgrader ute. Detta brukar fungera bra men fukta bara svampen, den får inte vara blöt så det riner om den, och återfukta bara om den har torkat ut och inte oftare än en gång i veckan.
Om oturen är framme, rör inte sprickan! Det är tyvärr, det första dom flesta gör. Man vaknar upp på morgonen äter sin frukost tittar på termometern, Oj! 6 grader kallt! man tar sin kopp kaffe och sätter sej framför brasan och tar fram gitarren för att stilla sin ångest över att sommaren defenitivt är slut och får då se en lång spricka i locket på gitarren, drar fingret över sprickan och applicerar delar av frukosten i sprickan. Då har man satt dit en svart rand på locket som aldrig går att ta bort. En sprucken gitarr tappar värde men inte tonen som så många har sagt (genom åren). Det är sant att den låter sämre när den är torr men när gitarren återfått sin rätta fuktighet så får den tillbaka tonen och idag finns det duktiga instumentmakare som lagar sprickor så man knappt kan se dom, om man inte har varit där och petat.

För mycket fukt är inte heller bra, över 70% får man motsatt effekt träet sväller, vilket gör att locket blir vågigt och halsen ser ut som en bro i stället för en skidbacke. Det senare gäller nästan uteslutet Ebenholtz. Det är sällan att Rosewood rör sej p.g.a. för mycket fukt. Problem man kan stöta på är att strängarna nästan ligger mot banden och att lim-skarvar kan röra på sig och bli mer synliga, eftersom lacken ofta spricker när träet utvidgar sej. Dessa problem är inte så vanliga i vårat avlånga land. Men i bland när det blir sol och väldigt varmt efter
kraftiga regnväder så kan luftfuktigheten stiga till uppåt 80% inomhus och då är det dags för etuiet igen. Din gitarr mår bäst av att stå i ett gitarrstativ under perioden April-Sept. Och i etuiet Okt.-Mars.

Lämna aldrig din gitarr i bilen en het sommardag. Temperaturen kan bli upp till 70 grader vilket kan göra att limningar kan röra på sig. Om du har varit ute med gitarren i sträng kyla, vänta en timme innan du öppnar caset och tar ur den . Locket kan krackelera bara genom att öppna etuiet. Om du bor i norra Sverige så får du verkligen vara försiktig efter som det kan vara extremt kallt och torrt däruppe, samt att det är vanligare med kaminer och öppna spisar vilket torkar ut rummet blixtsnabbt.

OBS. Garantin gäller bara första köparen och under första året så har du rätt att gå till din handlare om du har problem. En del fabrikanter utlovar lifetime warranty men då skall instrumentet sändas till fabriken och köparen är ansvarig för transport kostnaden. Garantin gäller bara
för fabrikationsfel och sålunda inte torksprickor vilket fabrikanten anser är självförvållat.
För övrigt vill jag bara tala om att en helt solid och en gitarr med solitt lock låter bättre ju mer man spelar på den, om du lägger den under sängen ett par månader så somnar den till men vaknar upp så fort du börjar spela på den.

HOME