Att handla gitarr på annons.

 

Det första du skall tänka på, är att om du är det minsta misstänksam på att instrumentet är stulet, låt bli att handla.


Fråga alltid om säljaren har något kvitto på instrumentet. Har säljaren inte det så fråga hur mycket han har betalat för instrumentet. Om han säger att han fått instrumentet i stället för en skuld skall du dra öronen åt dej och avstå, det är det vanligaste svaret man får när instrumentet är stulet. Säljaren skall kunna legitimera sej för att du skall vara riktigt säker på att allt är schysst. Detta är extra viktigt om du skulle behöva styrka att du handlat i god tro men bara för att slippa straffpåföljd.
Om du köpt något i god tro som skulle visa sej vara stulet kan den rättmätige ägaren till instrumentet få tillbaka det ifrån dig utan att du får tillbaka några pengar. Du måste sedan försöka kräva tillbaka pengarna från säljaren och då måste du ha bevis att säljaren tagit emot och sålt varan till dej.
Men nu till vad du skall leta efter.


Ibland kan man verkligen göra fynd när man köper på annons, speciellt gitarrer. Eftersom begagnade marknaden har ebbat ut dom senaste åren i affärerna brukar jag tipsa om att leta efter begagnat i typ Gula tidningen eftersom det där ofta finns spaltmeter med gitarrer att köpa.

Mitt råd vad det gäller elgitarrer typ nybörjare, leta efter Japanska instrument från sjuttio och åttiotalet. På sjuttiotalet fanns det mycket kopior på Fender och Gibson som var lika bra och i vissa fall (typ Ibanez) mycket bättre än vad man presterar i Korea idag. På åttiotalet så började jappsarna att bygga egna modeler och började komma i klass med amerikanerna. Jag har försökt att klassa olika märken för att du lättare skall kunna hitta nåt bra med en till fem stjärnor. Men OBS!!! Flera av dom nedan nämnda märkena görs sedan flera år i Korea och Taiwan min klassning gäller Japanska gitarrer. Om gitarren är tillverkad i Japan så står det till 90% alltid på gitarren. Om det ser ut som om någon har skrapat bort något klistermärke på baksidan av huvudet, så kan gitarren vara gjord i Korea eller Taiwan. Märket brukar vara en tre - fyra mm brett och 1½ cm långt. Nedan är Japanska märkem med rankning 1 till 5 stjärnor det finns massor med märken på Japanska gitarrer so aldrig sålts i Sverige så om du har en Japansk gitarr med ett udda märke som inte finns nedan kan du maila mej om du har frågor.

Rankning av Japanska elgitarrer och basar. om du har frågor.

***** Burny, ESP, Ferrnandes, Greco, Ibanez, Tokai, Terada, Yamaha ( gitarrer gjorda på 70 talet i Japan), Yamaki (absolut bästa Japanska märket) .

**** Aria Pro II, Eagle, Ganson, HS Andersson, Ibanez, Sanox, Washburn.

*** Arbiter, Aria, Dion, Emparador, Kasuga, Pro Martin, JooDee, Suzuki, Vantage, Rands.

** Rokkoman,CMI, Shaftesbury.

* Duke, Kingston.Akustiska gitarrer fanns det och finns fortfarande ett sånt stort utbud på från Japan, men se upp!!! Yamaha har t.ex. inte tillverkat akustiska gitarrer i Japan sedan 1978, många tycker att Yamahas akustiska gitarrer är det bästa som finns. Själv har jag inte sett en bra Yamaha gitarr sedan jag packade upp min sista Nippon made FG-180 1977. Det är dessutom väldigt svårt att se om den är gjord i Taiwan eftersom man skriver det med pytte, pyttte små bokstäver längst ner på etiketten i ljudhålet. Anledningen till att Yamaha är så stora och erkända är att svenska Yamaha (förmodligen) gav en gitarr till varenda gitarrlärare på kommunala musikskolan i stockholm, som sedan rekomenderade varenda elev att köpa en Yamaha gitarr, -Huga!!! Den bäst fabriken i Japan var Terada som tyvärr gjorde bort sej med Martin och slutade med sitt egna namn som var på gång i USA för att Martin krävde det om dom skulle få göra Martins Japan line Sigma. Terrada Hade fler egna märken som Thumb (Big thumb dyrare serie) och Jagard för den inhemska marknaden. Nedan är Japanska märkem med rankning 1 till 5 stjärnor det finns massor med märken på Japanska gitarrer so aldrig sålts i Sverige så om du har en Japansk gitarr med ett udda märke som inte finns nedan kan du maila mej om du har frågor.

Men här är min rankinglista av JAPANSKA akustiska gitarrer.

***** Ibanez Artstar, Morris, tidiga Sigma (byggda av Terada), Tama (byggda av Terada), Takamine, Terada, Yairi, Yamaha ( gitarrer gjorda på 70 talet i Japan), Yamaki (absolut bästa Japanska märket) .

**** Ibanez, Yamaha, Oakland, Dion, Jagard (byggd av Terada), Sanox, Sigma, Thumb (byggd av Terada); Thumb dyrare model Big thumb (byggda av Terada).

*** Aria, Pearl, Kasuga, Emperador, Washburn.

** Rokkoman, CMI, Suzuki.

*Duke, Kinston.


Om du hittar någon gitarr som du är osäker på vad det är, så skicka ett mail. Värderingar gör jag inte via mail, men om du tittar in i affären så kan jag göra en värdering. Jag gör även justeringar och reparationer på instrument (ej halsbrott och sprickor i lock) så om du köper en gitarr så kan du komma in så talar jag om, ifall något bör åtgärdas.

HOME