Att handla gitarr i affär.

Om du skall handla gitarr i en affär så bör du kolla följande saker:
Vad lämnar butiken för garantier. Har butiken egen verkstad. Om du får fel på gitarren, skall den repareras hos generalagenten eller i butiken. Har du bytesrätt, kan du få handla på öppet köp och i så fall hur länge.


En del butiker lämnar en service garanti under första året där dom lovar att hjälpa till med justeringar gratis.
Detta är bra, för att en gitarr kan ändra sig under första året eftersom vi har så varierande luftfuktighet mellan vinter och vår.


Om du är osäker på vad du skall välja i djungeln av märken så fråga om det går att handla på öppet köp. Detta är mycket viktigt!!! eftersom lagen om öppet köp säger att du måste begära öppet köp för att det skall gälla.
Den så kallade ångerveckan gäller bara vid hemköp där försäljaren knackar på din dörr, har du själv valt att åka till en butik och inhandla något så har du ingen rätt till ångervecka.
Låt dej inte luras av att försäljaren säger att du kan byta mot något annat i butiken, han kanske inte har något du vill byta emot.
Ta då istället god tid på dig och titta runt vad som finns i andra butiker.

Om du däremot får öppet köp kan du i lugn och ro prova hemma, gå och prova och jämföra om det är någon annan gitarr som du är sugen på. Om du lämnar tillbaka gitarren så måste den vara i samma skick som när du köpte den så kolla noga innan du tar ut den ur butiken, det händer ofta att det finns små märken på gitarren om den hängt en månad i butik.


Öppet köp kan du inte begära om du ber en butik beställa hem en vara och du måste då förmodligen lägga en handpenning som du inte har rätt att kräva tillbaka.
Likadant om du lägger en handpenning på ett instrument som butiken har i lager och du ångrar dig så har du inte heller rätt att kräva tillbaka dina pengar.
Vissa butiker håller stenhårt på detta medan andra betalar tillbaka för att behålla sitt rykte.


Öppet köp på begagnade instrument kan vara svårt att få eftersom det är stor efterfrågan på begagnat.


Lycka till med ditt inköp.
Nysse

HOME