Intervju med Nysse

Nysse har varit Ugglas gitarrist i 20 år i bandet Strix Q. Denna intervju gjordes i Nysses affär Gitarrspecialisten.
 
 
 
 


L: = Loa
N: = Nysse 


L: Hej Nysse det är Loa , Uggla support. Hur är läget?

N: Bra Lite trött, som vanligt.

L: Vad gör du nu för tiden?

N: Eré Ledin? Jag trodde det var Loa?

L: Förlåt mig. Jag menar vad du sysslar med, spelar du fortfarande?

N: Ja, jag spelar lite då och då med mitt hobbyband, Good Clean Fun Va?

L: Vadå, Va?

N: Jo alltid när folk frågar vad vårt band heter och man svarar Good Clean Fun säger dom alltid, Va? Så nu har vi lagt till det, men folk säger va, ändå så att nu heter vi Good Clean Fun Va, Va?

L: Jaha, ja (?) Och vilka är med i det bandet? Ÿr det några bekanta ansikten?

N: Om du tänker på "Ackis-Lellarna" som brukar vara med på TV så är svaret nej. Om du menar bekanta Uggla ansikten så är svaret ja.

L: Vilka då?

N: Benna och Birken från Strix, Trummor & Keyboards. Vidare har vi Mia Kempff (Chattanoga) på Bas. Vi hade en gitarrist som heter Nane Kvillsäter med förut men han hoppade tyvärr av förra sommaren.

L: Hur länge har det bandet funnits?

N: Nane hade ett husbandsjobb i Uddevalla sommaren -88, jag kom med för att jag kunde spela Hammondorgel och gitarr, dom övriga i det bandet var Staffan Öfverman sång och keyboard (just det Helge Uggla), Micke "Syd" Andersson trummor, Anders Herrlin Bas (Gyllene Tider) och Nane på gitarr, bandet hette Ja,Ja,Ja.
Sommaren -90 blev jag tillfrågad om jag ville göra Uddevalla igen och jag tyckte att det var en bra grej.
Vi ställde upp instrumenten i mitten av maj och plockade ner dom sista helgen i augusti. Dom enda som var kvar från bandet -88 var jag och Nane så jag tog med Birken och Benna Från Strix Q, på bas hade vi en tjej som heter Jenny Wikström och Karin Risberg på sång. -93 tog vi med Mia på bas och sång, bytte namn på bandet till Good Clean Fun. 

L: Varför heter ni Good Clean Fun om det nu är så svårt att få folk höra vad ni heter?

N: Vi tyckte att det var ett bra namn. Det är ett uttryck för att gå ut en kväll och hitta den där rätta bruden. "The night´s still young I´m just looking for the Good Clean Fun" (Öppningsspåret på Allman Brothers Comeback CD). Vi tyckte att det var det bästa namnet i världshistorien, för det är ju därför man började lira en gång i tiden. Brudarna menar jag och varenda gig så trodde man att man skulle hitta den där rätta bruden, bli uppraggad av en riktig snygging.

L: Har du blivit det nån gång?

N: Ja för fan, en gång.

L: En gång på 20 år? :O)

N: Ja, jag trodde att om man spelar gitarr och står längst fram på scen och lirar häftiga gitarrsolon, poserar och slänger med håret (något jag fick sluta med i mitten av åttiotalet p.g.a. hårbortfall) så skulle man få hur mycket brudar som helst. Gud så fel jag hade!

L: Jaså, hur menar du då?

N: Ja men hajar du, 12 år med Uggla, 5 år med StrixQ, 4 år med G.C.F. och så en dag i början av februari -92 så åker jag och Nane upp till Sälen. Jag ska lira bas på After ski på H.C. och Nane gitarr för han kan alla låtar och jag kan fuska till det på bas. Vi gjorde två kanon gig och kan du fatta, andra kvällen kommer det fram en skitsnygg brud på 22 vårar och säger,
-Vad cool du var när du lirade bas idag på after skii´n.
-Talking to me, sa jag.
-Ja ni var skitbra men du var bäst. 


Sen satt vi och pratade halva natten och hon sa att tjejer tänder på basister.
-Fint, sa jag, här har man lirat gura i tjugo år för att man skulle få brudar och här sitter du och säger att det är bas som gäller.
-Jo men du vet gitarrister står ju alltid längst fram på scenen och bjuder ut sej. Det är rena prostitutionen. Basister är alltid så svår-fångade, du stod ju i bakrunden och tittade på dom andra i bandet nästan hela tiden.

L: Gjorde du det?

N: Tro fan det, jag var ju tvungen att kolla vilka ackord Nane spelade och försöka hänga på honom. Det var mitt första basgig och jag kunde bara hälften av låtarna.

L: Visste du inte innan vilka låtar ni skulle spela?

N: Nej, men Micke "Syd" (som var trummis) sa att det är bara standards, det fixar du. Jo mors du, standards för honom som hade lirat med Husbands i tre år. Dom kan ju all låtar som finns, precis som Nane.

L: Men du, är det inte lite vågat att åka och lira bas med ett band när man inte vet vilka låtar
man skall spela och inte ens kan instrumentet man skall spela på?

N: Man ville ju åka skidor och så var det bra betalt...

L: Men det gick bra?

N: Det gick skitbra, jag blev ju uppraggad.

L: Ska vi prata lite Uggla nu?

N: Aldrig, han pratar aldrig om mej i sina intervjuer!

L: Jaså, det låter som du är lite gramse på chiefen...

N: Nej då, så illa är det inte, det var mera ett skämt. Men jag tycker att han kunde ha gett en lite mer ingående beskrivning på det där med resorna när han var hos Adam Alsing. För det är något som jag och han tycker är bland det roligaste när man är på turné.

L: Tycker ni det är kul ? Det brukar ju andra band avsky.

N: Det är ju Ackis-Lellarna. Dom skall ju helst flyga så dom hinner dricka te i vinterträdgården på hotelet och hinna ta sin mjukis-sömn. Men inte vi. Vi hittar på små trevliga lekar i bussen typ: jag sitter naken i bussen, stolen svängd ut mot vägen, sidodörren öppen och vinkar till tyska turister.

L: Naken!

N: Ja, inte helt jag hade en konsumkasse över huvudet.

L: Såg tyskarna dig?

 

N: Vad tror du? Vi gjorde det alltid på motorvägar. Vi körde upp jämsides med tysken, la oss sida vid sida, upp med sidodörren, Birken satt alltid fram, han hängde ut genom fönstret och skrek och pekade på mej och där satt jag och vinkade. Så dom kunde ju inte undgå att se. Jo föresten det var en som inte fick se. Det var en tysk som höll för ögonen på sin kärring. Hon såg nog inget...

L: Om du ser tillbaka, du gjorde i alla fall 6 turnéer med Magnus. Vilken tycker du var roligast?

N: Det är inte så lätt att säga, alla turnéer har ju haft sin grej. Det som jag tycker är häftigast är att jag var med på dom turnéer när Magnus var störst. 1977, Jag kom från ungdomsgårdarna i Stockholm och var helt plötsligt på turné med sveriges populäraste artist.
Höst turnén -83, vi spelade på Biografen Draken två kvällar 1200 personer per kväll, det var få svenska artister förunnat på den tiden.
Höst turnén -86, vi spelade på en totalt utsåld Isstadion i Stockholm 9200 pers och det var det få utländska artister förunnat då. Folk ringde varenda dag och frågade om jag kunde fixa plåtar. Göteborg Scandinavium utsålt 12000 pers. Say no more!!!
Höst turné -89, Magnus var första svenska artist som spelade på Globen (Alltså före Robban Broberg som Expressen påstod var först.) 9500 pers. hade letat sig till Johaneshov.
Sommar turnén -83 var nog den roligaste, man var fortfarande ung (26), många efterfester, Beach partys etc.
Varberg, party i Socitetshuset alla blev skitfulla vi sprang runt i socitetsparken och välte parkbänkar och badade i dammen. Jag klättrade upp i fontänen som bestod av en vacker kvinnostaty som jag hånglade med, fullt påklädd, jag kommer ihåg att jag blev ganska blöt.
Det var nog den roligaste turnén om man tänker party.
Den bästa showen vi gjort var hösten -86, helt oslagbar! Varje gång jag hör "Den Döende Dandyn" så får jag bilden framför mig när man satt bakom ridån och dom utklädda roddarna (inte såna som ror) sprang runt framför ridån och hängde upp bokstäver som till slut bildade ordet Uggla. Den turnén var ett såntteamwork mellan band och roddare (fortfarande inte såna som ror). Jag minns att under repetitionerna skulle ingen ur crewet vara med i showen men i slutet av turnén var nog hälften av dom med i showen. Jag kanske skriver en grej enbart om den turnén nån gång.

L: Varför bröt ni med Uggla? Eller var det Magnus som bröt med er?

N: Jag tror att Magnus ville göra något nytt. Ny producent (Tyvärr). Henkan var inte med i studion längre. Nytt band. Jag tyckte att det kändes som ett svek då (det kändes som om bruden hade gjort slut). Men efteråt så förstod jag honom.
Turnén vi gjorde -89, hade han väl inte riktigt kontrollen över bandet och vi var väl inte lika samarbetsvilliga som tidigare. Jag reagerade själv på att alla i bandet och crewet tog ut segern i förskott och att vi skulle göra samma succé som -86, så ingen brydde sig på något konstigt sätt. Jag mår illa låg på första plats på alla listor och var Magnus största singel genom tiderna. Men tidningarna började skriva skit om Magnus. Dåliga recensioner på både plattan och turnépremiär gjorde att stämningen sjönk i turnésällskapet.

L: Såg du honom med nya bandet -93? Och, i så fall,  vad tyckte du?

N: Jag tyckte att öppning "Bobbo Viking" var jävligt ball men sen sprack det. Jag vet inte om det var för att jag var avundsjuk och själv ville stå där och lira, men jag tycker att Strix jobbade ihop med Magnus på ett sätt som inte dom nya boysen fixade.
Likadant var det på Rocktåget när Magnus körde sin egna show, jag tyckte att musikerna var alldeles för självupptagna och Magnus var jävligt ensam på den stora scenen. Jag menar, jag och Birken jobbade i hop med Magnus hela showen så att det blev en helhet. Men jag måste ju också säga att det som Magnus gjorde ihop med Orup sist i showen var det bästa jag har sett på den svenska rockscenen. Där hade man den där grejen som vi hade hösten -86 alla hjälpte till och gjorde en totalshow som var svinbra och det var nya grejer i showen varje gång jag såg den.
Jag såg premiären i Vadstena och sen Gotland, Stockholm och Gävle. På premiären så var GES uppe och sjöng VM låten, när jag såg dom på Gotland nästa gång så sjöng Magnus "Vi är glada fotbollsgrabbar" med en av roddarna efter att GES hade varit uppe och Brolin hade sparkat en fotboll rakt upp i Mixertonet. Det var så jävla smart för GES var ju dödsstora då och Magnus tog verkligen udden av dom med det numret. He he he...

L: Hur är det idag då, är ni polare? Träffas ni?

N: Ja, ja ibland flera gånger i veckan vi åker och äter korv och tittar på amerikanska bilar .
Jag är galen i "Jänkare" Jag har en -70:a Plymouth Barracuda cab. med en big block motor på 380 hästar OBS!!! Kåta Fullblodshingstar, inga europeiska eller japanska ponnyhästar!

L: Låter häftigt. Har du sett showen på Börsen? (försöker komma tillbaka in på Ugglasnacket)

N: Yes! Chiefen är bäst. Där visar han vilken entertainer han är och vad långt efter hans "kolleger" är fast dom har gjort både två och tre shower. Han är vårt lands enda tusenkonstnär. Jag såg premiären med Dante, vi skrattade så att tårarna rann. Jag såg showen i våras också, jag saknar soffsketchen annars är det underhållning på högsta nivå och drar ett tjockt streck över alla andra krogshower som jag har sett.

L: Vad har du för planer och drömmar själv i framtiden.

N: Planer: Jag planerar att spela in en platta till med Good Clean Fun, en rock´n roll platta med gamla rock låtar från femtiotalet fast med ett jävla drag typ Johnny Winters versioner av Johnny be good, All over now, Bonnie Moronnie etc. (Jag, Loa, har första CD´n. Helt underbar!!! Detta är partymusik på hög nivå!)
Drömmar: Jag skulle vilja åka en Uggla & Strix Turné med orginaluppsättningen Jag, Dante, Benna, Birken och Olle. Det var på gång  sommren -97 att göra ett överaskningsgig men arrangören blev för gniden. En annan dröm är att någon gång åka döende Dandyn turnén en gång till med samma låtar, koreografi, folk, rullband etc. det vore en dröm.

Sedan har jag ju min gitarr affär i Stockholm och min favorit hobby "Cudan" (bilen alltså) Jag ska väsa upp den till 450 hästar sätta på skivbromsar sen skall jag ut och lägga lakritsremmar på gatorna. Framför allt skall jag åka ifrån Hasse Gardemars (spelar synth med Magnus på Börsen) Stinkande chips-trimmade Chevabuggy (Corvette).

 

L: Men du är inte Corvetten en "Jänkare"?

N: Jo men va fan, plastkaross!!! Och Chips-trimmning är ju löjligt, man stoppar i fler fullblod men dom är kastrerade och samtidigt så kastrerar du dom fullbloden som redan sitter där. Bilen blir snabb men inte vild!
Nä nu har jag inte tid med dej längre det är Måndag. Affären är stängd, frun jobbar och jag skall till garaget och fräsha ner mej, skall kolla en ny förgasare som ger 20 kåta fullblod till. Hej.

L: Tack för intervjun! Hälsa Mankan.

N: Det jag göra.Tack själv, det är inte så ofta man blir intevjuad nu för tiden.

längst upp på sidan
tillbaka 


Nysse handlar alltid på ICA vid Runstensplan !