Hur jag kom med i Ugglas band (vilken tur att jag kände Dante).

Av Nysse Nyström

 

 

 

Det måste ha varit våren 75, jag jobbade på Walles musik på Drottninggatan i Sthlm. Snett över gatan låg en skivaffär som hette Pick-up. Jag och brorsan var över och kollade ifall skivan hade kommit med vårat band , Råg I Ryggen, det hade den inte. I stället låg där en vidrigt kladdig skiva med en gråtande fjolla på omslaget,--- Magnus Uggla "Om Bobbo Viking"!!???!. Vad e're frågan om sa vi i kör och gick in, tog upp skivan, när vi vände på omslaget gick vi fullkomligt i mål. Toppfjollan hade tagit på sej en svart dam jumper, vita handskar kammat bak håret med vatten eller nåt och i handen höll han ett leksakspiano! Det var nog första gången som jag tog den numera vardagliga kommentaren i min mun: Får vem som helst göra skiva nu för tiden !?!?!!
Någon vecka senare var han med i TV och sjöng hysteriskt om Bobbo Viking samtidigt som han trippade runt på tå med spastiska ryck. Det var en syn för gudarna.

En vecka senare kom den, Råg I Ryggens skivdebut, med ett kraftigt YES-inspererat omslag. Jag tjatade på boysen i affären att lägga ut den i fönstret,. och när jag gick hem på kvällen hade dom lagt ut den två skivor från fjantens platta, det var det klart ballaste omslaget i fönstret, ja i hela skivaffären föresten. Nästa morgon stod jag i dörröppningen till butiken och solade mig i vårsolen, tog en snabbis över gatan och kollade in våran platta, fan vilken kung man va!! Kvickt tillbaka igen, jag stod verkligen och myste i dörren, plötsligt får jag se någon komma gående uppför gatan en krullhårig snubbe med gula solglasögon, det var han!! Jag backade ett steg.
Med sej hade han en polare, cirka 20 meter ifrån mej sneddade dom över gatan och stannade och kollade fönstret på skivaffären. Ha, Ha, tänkte jag nu får dom se ett riktigt skivomslag, han kommer att bli knäckt.
Fan vad fel jag hade.Han pekade på vår platta och skrek till polaren Kolla HA, HA ! Råg I (ännu mera garv) Ryggen!!! Dom låg fan i mej nästan på marken och skrek av skratt. Jag backade försiktigt bakåt in i butiken, han hade sänkt mej totalt den jäveln. Men jag fick min revansch redan på tisdan, dom hade tagit bort hans platta från fönstret, vår låg kvar.
Jag gick in och frågade hur många R.I.R. dom hade sålt, ingen vi har båda två kvar. Hm. Ja , ja men det är skönt att ni har tagit bort den där vidriga plattan med den där Uggla i alla fall. Nä, nä, vi har sålt den alla tio gick nästan direkt. Jag stapplade chockerad ut ur butiken. Här lämnar vi Råg i ryggen, skulle man göra en "Greatest hits" med det bandet skulle hitsen inte ens räcka till en A sida på en singel.

-75 började jag jobba på en musikaffär vid S:t Eriksplan i sthlm, jag ska inte säga vad den heter men det börjar på Musik och slutar på börsen. Dit brukade en herre som kallades för Henkan komma och spela flipper och berätta om alla han brukade spela med och vilka artister han producerade. Han hade till och med hjälpt Paul Mc.Cartney att skriva Yesterday! sa han en gång, och vad säger karln en dag jo han höll på med Magnus Ugglas nya LP. Jag blev helt kall, hur fan kan den fjanten få göra en platta till. Dessutom lånade min nye chef frikostigt ut instrument gratis till inspelningen, samtidigt som han bad Henkan att hälsa så mycket till Magnus, jag menar Manckan.Han, min nya chef, var Manckan med karln, för han var väl en karl. Några månader senare kommer Henkan in med varsitt ex. till chefen och hans polare som sålde pianon i samma lokal. Hej ge dom här till Kalle och Jerker sa han, i handen höll jag två ex. av Topp fjollans nya platta "Livets teater", jag kände hur hornen började växa ut i pannan. Nu jävlar skulle vi göra en platta till med vårat band, en vecka senare ringde jag vårt skivbolag och berättade att nu hade vi matrial till en ny LP Skivbolags direktören svarade att dom inte var så intresserade av oss nej nu var det dansband som gällde och hornen i pannan började växa igen!!

En morgon i juni åkte klockradion ut genom fönstret det var nån som stönnade åh, åh, åh ! SOMMAR- TID. Jag hade kanske haft kvar radion om dom hade spelat DRAGET i stället.

Sommaren gick det blev höst, jag lyckades förtränga honom en gång till. Henkan forsatte att komma och spela flipper och berätta om alla sessions på Decibell studion, en gång hade han nästan spelat med Elvis då blev man impad, fast i själva verket hade han haft en session med Per Erik Hallin och han hade spelat med Elvis Presley. En dag när han stod och flipprade säger han plötsligt, på måndag börjar vi spela in en ny Uggla. Han ljuger, precis som med Elvis och Yesterday tänkte jag, han kan inte få göra en platta till, föresten hade jag hört att han sålde strumpor utanför Hennes & Mauritz, det är inte sant.
Han ljög inte och nu började det bli jobbigt Henkan kom förbi på morgnarna och lånade grejor och med sej hade han Magnus. Jag fick en chock första gången.En dag säger Magnus, fan du känner Dante va? (Dante var lika stor
som Eric Clapton i Bromma) Ja han kommer från Abrahamsberg, jag gick i plugget där. Han lirrar i mitt band. Hur fan kan Dante sjunka så lågt tänkte jag . Det jobbigaste var att han magnus alltså var rätt schysst mot mej.

Våren kom och en dag kom Dante ner till mej på affären och frågade om jag visste någon som hade ett schysst P.A. (Sånganläggning) att hyra ut under sommaren, han skulle på turne, gissa med vem. Jag har faktiskt vårt P.A. ledigt för vi ska inte spela i sommar ljög jag, vi hade inte haft en spelning på ett år och bandet var splittrat det var bara jag och brorsan kvar. Vi kom överens om ett pris och dom hyrde P.A.t, hela sommaren. I början på sommaren hoppade den andra gitarristen av och den dagen insåg jag vilken jätte trevlig kille den där Magnus var så jag anmälde mitt intresse. Fast Dante var lite marig han sa att han inte visste om dom skulle ha en gitarrist eller saxofonist, men det är klart om vi får låna ditt P.A. gratis resten av sommaren så kanske vi överväger att det ska vara en gitarrist, så dom fick väl låna det gratis då och se en dag i slutet av Juli ringde han och sa att jag skulle komma övertill honom och lära mig låtarna.Efteråt fick jag höra att det inte varit helt problem fritt Benna , trummisen , tyckte att jag var en öken snubbe men min nya kompis Manckan kontrade med följande kommentar som har blivit en intern Strix klassiker: -" Ta med den jäveln , han har ju sånganlägning!"

Jag fick en kasset med låtarna och det var första gången som jag hörde en hel Uggla låt om man bortser från TV framträdandet 75.Repa med bandet var det inget snack om. Nä vi repade i Dantes Lägenhet och sen till spelningen. Brorsan var as sne och sa att hellre skulle han börja spela dansmusik än att lira med Uggla. Då kan du göra det sa jag, ring vårt gamla skivbolag dom kanske är intresserade. Fösta giget ( nytt ord man fick lära sej för spelning) på Bankiren i Eskilstuna, jag tog på mej min röda plysch tröja med trumpet ärmar, Dante kom springande och sa att jag nog skulle undvika att ha den på mej och kastade åt mej en T shirt i stället men va fan jag skulle ha min röda, det var mitt första misstag i orkestern, Uggla skrattade så han skrek när han fick se mej precis som han gjorde utanför skivaffären den där gången och Birken som man inte riktigt visste vad det var för en figur lyfter upp armen och säger med det största hån leende jag hade sett - fan dom e' ju en halv meter långa minst sen blev man trackad hela hösten för den där tröjan, innan varje gig var det alltid någon som sa, ska du ha den fina röda ikväll. Andra giget var Linköpings folkets park , VARNING PÅ STAN hade precis kommit ut och det var knökfullt i parken det kändes att det var nåt riktigt stort på gång. LPn kom och det var första gången som jag satte på en Uggla platta på min grammofon den var kanon, texterna var outstanding man hade aldrig hört någon sjunga som man så ofta tänkte själv, bara titeln hur många gånger hade man inte tänkt -varför ska man ta livet av sej för när man ändå inte får höra snacket efteråt, när någon brud hade gjort slut och man funderat på självmord för att hon skulle förstå hur synd det egentligen va om en och nu skulle vi få vara med på TV. För första gången i mitt liv skulle jag åka på turné, bo på hotel och vara borta från mamma ibland upp till en vecka och det var ju inte så lätt för en kille som snart skulle fylla 20.

Vi kom till Falun och Lehnberg som var turné ledare körde oss till hotelet och sa att han skulle komma och hämta oss till sound check (ljudprov). Jag frågade om vi inte skulle följa med och sätta upp instrumenten, men han sa att det finns det folk som gör där. När vi så kom till giget och jag hörde publiken vrålla UGGLA,UGGLA,UGGLA så blev jag skit nervös. Men när vi hade kommit till andra extra nummret JUST DU SKA VA' GLAD så hade det nog släppt. Vi gjorde en live inspelning i Kalmar och det var häftigt det var ju sånt man bara trodde att stora utländska band fick göra, och för första gången fick jag spela en balad VARIT KÄR. Jag hade aldrig spelat en så lugn låt någon gång men jag fann mej i det också till slut.Efter succé turnén -77 så fick vi i bandet skivkontrakt med CBS och vi spelade in en platta som Magnus producerade och vi började turnera själva, en tvist med ett dansband som hette Strax gjorde att vi var tvungna att lägga till något efter Strix Det blev ett Q varför är det ingen som vet, det bara fanns där en dag Strix Q. Magnus valde att spela in nästa platta i Kungälv med ett engelskt band som han sedan turnerade med. Jag försökte att få komma med på turnen -78 men det var kört. Men jag fick som enda Strix medlem vara med i en video med dom i mitt tycke två bästa låtarna ASFALTSBARN och VITTRING

 

1979 Blev det melodifestival och sista plats med JOHNNY RUCKER som Magnus kommenterade med att det gör mej inget att komma sist i melodifestivalen men att komma sist i en tävling där Pontus Platin var med tyckte han var pinsamt. Det blev ingen LP -79 men en Schlager EP som är en klassiker Jag säger bara en sak -92 gjorde hela jävla Svergie ABBA covers nåt som magnus gjorde redan -79 RING RING, snacka om pionjär.Tyvär tappade vi kontakten lite under Strix Q åren. Vi turnerade själva året runt så jag hade ingen koll på vad han gjorde så när Birken kom med en kasset med "Den ljusnande framtid är vår" sommaren 80 så var det en positiv överaskning, vi var nere på västkusten, Fiskebäckskil närmare bestämt, vi låg på stranden och sjöng De e'så TRENDIGT i år åhåhåh! småstadsklassikern CENTRUMHETS. storstadsklassikern SCANDAL BJOTIS hela plattan var en hit jag diggade den vekligen. Uggla gjorde en kort sommar- turné och en höstturné som resulterade i en live platta och till min stora förvåning hittade jag en gammal garage musiker i hans nya band Lasse Johnsson från Attic, Råg I Ryggen var större än Attic i alla fall. Magnus gjorde ett försök att bli internationel och gjorde en av mina favoriter från Ljusnande framtid plattan på engelska Jag vill inte tillbaks som hette I AIN'T ABOUT TO GO BACK men jag tror att han såg hur bra det gick för Ledin utomlands så han la ner. Den var i alla fall jävligt bra. Strix Q försökte följa upp sin hit från 80 men turnerade ihjäl sig och bandet splittrades i april 83 men Magnus fick ihop oss igen för den stora återförenings turnen sommaren 83 det är nog den roligaste turnen vi gjort.

Det var det gamla gänget + Johnsson som åkte igen till och med Henkan var med igen. Turné historierna haglade i bussen, eftersom det var några år sen vi hade åkt tillsammans så fanns det ju ett och annat att berätta (naturligtvis kom någon ihåg den snygga röda plyshskortan med trumpetärmar). Men det som var kul det var alla gamla stories från tiden innan "Bobbo viking". Olle (Strix bassist) som inte var med på 77 turnén var ny i omgivning trodde jag, men fan va fel jag hade. Olle, Benna, Magnus och nån som hette Lasse Emil hade haft band redan 68 som hette JUSO och det började sjungas JUSO låtar i bussen. Det var då nån kom på att jag hade varit med i ett band som hette Råg i ryggen, jag vände blixtsnabbt på snurrfåtöljen i bussen och försökte få folk uppmärksamma på vad som hände utanför fönstret. Men det var försent, Brommas Uriah heep skrek Dante, ni var på turné till rågsved en gång va! skrek Johnsson. Jag sjönk allt längre ner i stolen Birken talade om att dom hade sitt landställe i Bromma. Magnus började plötsligt skratta på det där speciella sättet som jag beskrivit tidigare vid två tillfällen sen säger han följande: Det var nån i det där jävla bandet som ringde på min annons i ZONK (en rocktidning i början av sjuttiotalet) att jag sökte band 1973 han sa att han spelade gitarr och kunde solot på "I'm going home" med Ten years after. Vid det här laget hade jag krypigt ner och gömt mej under stolen. Mitt i turnen gjorde vi klar IQ och det var första gången som jag var med Magnus i studion, Strix körade och jag fick lägga gitarr slingan på sticket det var häftigt. Det blev en utsåld höst turné och en LP som sålde som ingen annan Uggla platta hade gjort tidigare, inte undra på, om förra plattan var en hit rakt igenom så var den här ännu mera hit rakt igenom. Höst turnén det året var den första turnén som vi hade en del teater på scenen, öppnings låten var TJENA ALENA där jag med svart peruk och solglasögon lurade hela publiken att det var jag som var Uggla, när sen både jag och Magnus sprang ut och sjöng refrängen så visste inte inte fotograferna vem dom skulle plåta. när vi spelade HAND I HAND så sprang vi runt på scenen utklädda till flummare och hade en läger plats på scen med öppen eld (en elektrisk som vi köpte på IKEA) där vi satt under verserna. Henkan poserade i bara tanga när vi spelade IQ, Ge, ge, ge lirade jag soptunna och i baladernas balad ASTROLOGEN stod jag utklädd till servitör och spelade fiol för Magnus och en ur publiken uppplockad tjej. Det var efter den här plattan som jag Geni förklarade honom och hela bandet såg upp till sin tusenkonstnär, och han hade fått ett nytt namn Chiefen.

 

En gång till tog Chiefen ledigt i tre år förutom att han produceradeoch skrev texten till min första solo LP "Jag vill ha mycke pengar"samt att han satte ihop sin första samlingsplatta "Retrospektivt collage" hösten 85 , men sommaren 86 var vi tillbaka igen. En turné som skulle gå till historien, det var publikrekord var och varannan dag. Jag glömmer aldrig premiären i Norberg det var ta mej fan folk överallt, hela Norberg var ett enda stort kaos och nästa dag var vi på löpsedlarna till alla kvällstidningar och Magnus hade för första gången till och med fått kritikerna att dra på sina annars så stela mungipor, det var en riktigt galen show t.ex. när Magnus talade om för publiken att vi hade importerat lite special utrustning från Amerika för att kunna framföra låtarna till LPn som skulle komma till hösten i form av blixtrar och dunder men framför allt dom två hård rockgitarristerna Tji Marsmallow och Joe Marschipani (Jag och Birken i långa svarta peruker) nu skulle det bli hårdrocks show i fyra minuter men i stället för att smälla alla scenbomber på häftiga ställen i låten som alla andra hård rockare, så smällde han av allt innan JOEY KILLER började, dessutom hade vi tre korta rullband som stod som en trappa där Magnus, Birken och jag utförde dans övningar till STAFFANS MATEMATIK.

 

På hösten kom den, plattan som är det absolut bästa som någon svensk har gjort i modern tid (fan va man smörar) "Den döende dandyn" man skulle kunna ta med vart ända spår från den plattan på en best of Uggla. Höst turnen vi gjorde är också något som kommer att gå till historien det var en show som man önskar att man hade fått se själv, från sommarturnens show hade vi kvar rullbanden men nu var dom tio meter långa (okej ZZ top hade två stycken 30 meters -90 på söder- stadion men dom snodde det från oss) i stället för två meter och gick från kant till kant på scenen vi kunde utan att röra på oss förflytta oss över hela scenen med hjälp av banden och ingen fattade hur vår stråk kvartet som spelade till VARJE GÅNG JAG SER DEJ( ännu en super ballad), helt plötsligt började åka från de ena sidan till den andra. Råddarna fick agera statister i showen och åka rullband som olika gestalter såsom Disco Kaj i FULA GUBBAR eller jätte könsorgan i PASSIONSFRUKT, passionsfrukt förresten var väl låten som publiken kunde bäst. Jag glömmer aldrig premiären i Gävle vi hade repat in att efter sticket som slutade med text raderna Jag menar bättre leva ha pungen full en att dö i juvligt ..... så gjode vi ett break. Okej vi hade väl räknat med att publiken skulle skrika KNULL!!! men att dom sedan skulle ta över helt och hållet det var något nytt. Hela publiken började sjunga refrängen och vi stod först häppnade och tittade på dom men sen började chiefen dansa och vi hängde på. Men mitt starkaste minne från den här showen är när vi satt bakom ridån och dom förvuxna könsorganen sprang omkring framför ridån och klättrade på stegar för att hänga upp bokstäverna UGGLA 86 på ridån publiken jubblade av förväntning och lalade med i DEN DÖENDE DANDYN som dånade ut i P.A.t, jag ryser när jag tänker på det.

På sommarturnen 86 nämnde jag vid något tillfälle att det skulle va kul att göra en platta med svenska covers en ide som Magnus la på minnet och som kom upp sensommaren 87 han ringde mej och sa. -Det där med en svensk cover platta skulle va kul och göra och bad mig komma över han hade letat upp massa gamla proglåtar som han ville spela in, och när jag nämnde titeln som jag hade kommit på "Allting som ni gör, gör jag mycket bättre" så började han planera inspelningen och vilket jävla liv det blev när skivan släpptes,en av låtarna VEM KAN MAN LITA PÅ hade Magnus ändrat en textrad på och textförfattaren som tydligen inte kan stava till ordet humor blev rasande och stämde honom. Jag tycker att Magnus skulle haft någon form av välgörenhetspris för den plattan. Boysen som hade skrivit låtarna har väl aldrig tjänat så mycke stålar på sina verk som dom gjorde då. Nej i stället blev det en stämning på halsen för stackars Magnus, otack är världens lön.En sak vet jag i alla fall, jag hade gärna bytt stimavräckning medLasse Thenander för dom spelade SKA VI GÅ HEM TILL DEJ ELLER HEM TILL MEJ ta mej fan hela våren -88.

Sommaren -89 spelades "35åringen" in på Polar studion i Stockholm med megahitten JAG MÅR ILLA det är nog det svåraste körjobb som jag, Birken och Benna har gjort vi kunde bara inte hålla oss för skratt vi skrattade så vi fick ont i magen och fick andnöd det var en text som slog allt i världshistorien och vilket liv det blev när den släpptes, helsidor i kvällstidningarna om hur kända artister rasade över Ugglas nya singel och hur kunde han vara så jävla taskig mot stackars Körberg. Jag tror att journalisterna blev mer upprörda en vad herr Körberg själv blev. LPn (CDn) Kom. Nu hade nog hela jävla Svergies journalistkår bestämt sej för att nu ska vi såga Uggla, specielt två killar båda med runda glasögon på varsin stor kvällstidning som tyckte att det var fel att sjunga om dumma modeler, fula lapplisor och kvinnor som fått hängbröst. Men vad fan jag har då inte träffat många smarta foto modeler och snygga lapplisor är det i alla fall ont om i
Stockholm, dom kanske är finare i skåne vad vet jag. Men okej jag erkänner att jag tänder på hängiga pattar, undrar om journalisterna som var arga gör det, eller det var kanske för att dom inte själva gillar hängiga bröst som gjorde dom blev förbannade. Men vad som var jävligt jobbigt var att dom började terrorisera oss jag glömmer inte rescentionerna från turne premiären hösten -89 när dom skrev att det bara var 1900 pers. i en ishall som rymde
7000 pers. men att mer en halva ishallen var avstängd för vårt scenbygge skulle få plats och att det bara var 2400 platser det skrev dom aldrig, sedan terrade Anrell oss hela första veckan med skriverier som tomt på uggla turnén o.s.v. fastän vi hade 10 gånger mer publik än dom andra turnéerna som rullade samtidigt som vår. Fast det jävligaste var att dom helt la på locket när vi spelade på Globen, normalt brukar våra två största kvällstidningar i alla fall i sina Sthlms upplagor ha reportage om när svergies stora turnéer rullar in i stockholm men inte nu, fastän Magnus var den FÖRSTA!!! svenska artist som spelade på Globen ensam, vi hade inte ens något förband, det såldes 9300 biljetter. Men det var det ingen med runda glasögon som skrev något om, nej istället så förnekade den andre av dom att vi överhuvud taget hade spelat på
Globen när han ett år senare går ut med att Robban Broberg blir första svenska artisten som spelar på Globen ensam.
Jag är övertygad om att dom hade bestämt sej för att försöka ta livet av chiefen men dom lyckades inte för plattan var stark och vi gjorde en show som publiken gillade med en jättebebbis som åkte jätte barnvagn i BABY BOOM dumma blondiner i jätteformat på backdrops (svarta skynken) i DUM DUM och en Uggla som dök upp var som helst på scen via luckor i scen golvet och katapulter som sköt upp honom i ett rökmoln av kolsyresnö. Vi gjorde en video på STIG IN OCH TA EN COCKTAIL med personalen på CBS. Men höjdpunkten på den här plattan var när han till allas stora förvåning sjöng in det nya året tillsammans med Tommy Körberg i en sång som borde ha blivit vår nya nationalsång MIN NORD.

Då var det nog en och annan journalist som satte champangen i halsen.

To be continued......

Nysse

 

 

 

 Turnédatum

 Sommaren-86

 Hösten-86

 Hösten-89

 Jag gjorde ett gig med Magnus -98

 Ugglas Band 1997 - 98

  Strix Q
 Have you ever been more famous than me, I HAVE!

 

 

HOME